Om dig och om mig

Vem är du?

Jag tänker mig att du är en ganska nyfiken typ. Nyfiken på livet och vad det kan ha att erbjuda. Det finns mycket i ditt liv som är bra, men somligt skaver. Det kan ha att göra med jobbet, med relationer i din familj eller till din vänner, med din fritid eller med hur din vardag i allmänhet ser ut.

Du är öppen för att pröva nya saker, och tycker att det är intressant och spännande – om än ibland kanske lite läskigt – att reflektera över ditt liv, dina omständigheter och dina beteendemönster.

Du vill utvecklas och lära dig mer om dig själv och du tror inte att man någonsin blir färdig med det.

Du tror att förändring är möjlig – om du verkligen vill och tar dig tid – och du är villig att jobba med dig själv, inte bara i teorin utan också i praktiken.

Du är inte ute efter en quick fix, utan har förstått att utveckling och förändringsarbete måste få ta tid.

Du vill bli bättre på att följa ditt hjärta och din inre kompass, hitta sammanhang där du kommer mer till din rätt, kanske förverkliga drömmar du inte har kommit till skott med, ja att helt enkelt leva ett mer magiskt och medvetet liv, där du själv står vid rodret och styr.

Du vill kanske hitta mer mening och göra mer positiv skillnad i världen, om inte annat genom att öka din egen livskvalitet och därmed kunna sprida mer positiv energi omkring dig.

Du har kanske redan reflekterat en del över din egen utveckling som människa, läst böcker, gått på föreläsningar etc. Eller så är det här med personlig utveckling ganska nytt för dig. Här är du lika välkommen oavsett hur mycket erfarenhet du har. Det viktiga är att du kommer hit med nyfikenhet, öppenhet och vilja till förändring.

Vem är du inte?

Bara för att undvika att vi hamnar fel i vår relation skulle jag också vilja förtydliga vem kursen inte vänder sig till.

Den är inte för dig som för närvarande är djupt deprimerad eller har någon form av svår psykisk ohälsa som hindrar dig från att leva ett vanligt vardagsliv.

Du är inte heller en person som betraktar dig själv som enbart ett offer för omständigheter och inte har någon som helst tillro till att du kan påverka din situation och förändra den till det bättre.

Dessa saker säger jag inte av brist på tolerans och empati utan helt enkelt för att min utbildning och den här kursens upplägg inte kommer att passa för din situation. I stället rekommenderar jag dig att söka hjälp hos en utbildad psykolog eller terapeut.

Jag tror inte heller att någon annan har sagt till dig att ”Den här kursen skulle du behöva!” och du känt “Nej!” eller “Varför då?”, utan att du är här av egen fri vilja och en längtan till något nytt. Jag tror att vi själva behöver känna oss motiverade för att en kurs av det här slaget ska ge oss någonting, även om vi ibland kan ha nytta av en liten knuff i baken.

Vem är jag, Maria?

Jag heter Maria Estling Vannestål, bor med man och tre av mina fyra barn (en utflyttad) i en liten by på småländska landsbygden. Efter femton år i universitetsvärlden, där jag jobbade som forskare och lärare i engelska och språkdidaktik, skrev fackböcker och drev utvecklingsprojekt, hoppade jag 2012 – efter att successivt ha gått ner i tjänst – av min akademiska karriär för att följa den inre röst som viskat ett tag men som nu skrek med megafonstyrka att jag var på fel plats i livet.

De första åren fortsatte jag jobba med språk (böcker, föreläsningar etc.), men nu i egen regi. Vid sidan av detta utvecklade jag också tillsammans med min vän Sara verksamheten Livstid – samtalscirklar, kurser och workshops om stresshantering och personlig utveckling. Jag har utbildat mig i MI (Motivational Interviewing eller Motiverande samtal på svenska) och ACT (Acceptance and Commitment Therapy/Training), liksom inom mindfulness och meditation.

Från och med januari 2016 arbetar jag helt och hållet med personlig utveckling och mitt eget fria skrivande, som jag hittade till via bloggandet på Livstid och som hittills har lett till bland annat tre barnböcker om Lovis Ansjovis och romanen Lex Katarina (en uppföljare är på gång).

Jag driver podcasten Drömmen om Målajord, där jag samtalar med människor som följer sitt hjärta och går sin egen väg. Jag leder också kurser och samtalscirklar med fokus på livskvalitet, bland annat för nyblivna seniorer, föreläser om personlig utveckling, mina böcker och mitt skrivande. Du kan läsa mer om min verksamhet här.

Så varför tror jag då att jag skulle kunna ha något att erbjuda just dig? Kanske allra mest för att jag själv har gått (och fortfarande går) igenom en lång process, där jag blir allt bättre på att följa min inre kompass. Jag tänker att det jag har gjort inte är något unikt utan något som vem som helst kan göra, men att man kan behöva den där lilla puffen som en kurs ändå ger.

De teoretiska kunskaper och praktiska verktyg jag har fått genom mina utbildningar stämmer väl överens med mina egna erfarenheter. Poddsamtalen jag har spelat in har gett många tankar och insikter, liksom annan klokskap jag har tagit till mig. Under åren som forskare, lärare och läromedelsförfattare blev jag bra på att sammanställa material och presentera det på ett pedagogiskt sätt. Det har jag haft nytta av när jag byggt den här kursen.

Jag har gått igenom många jobbiga perioder i livet (bl.a. cancer och utmattningsdepression). Det berättar jag inte för att du ska tycka synd om mig utan för att påminna om det du självklart redan vet, att man kan gå igenom ganska mycket elände och ändå resa sig och hitta nya vägar i livet. Idag betraktar jag mig som rik (om än inte ekonomiskt) på riktigt, och jag känner att jag lever livet fullt ut, med alla dess upp- och nerförsbackar. Jag vet också att jag har haft nytta av de svårigheter jag har upplevt, eftersom jag har lärt mig så mycket om mig själv, fått ökad medkänsla med andra och kan njuta desto mer av vackra vyer när vandringen varit tung under en period.

Några nyckelord som sammanfattar min livssyn:

Har du frågor om mig är du välkommen att kontakta mig på maria@inrekompass.nu.